Hram Man. Putna

      




Prima ctitorie a Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, Mănăstirea Putna, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost sorocită loc de odihnă veşnică pentru domnitor şi familia sa. 
      Zidirea a început la un an după cucerirea cetăţii Chilia în vara anului 1466 (la 4 iulie după prima versiune a Letopiseţului de la Putna, 10 iulie după a doua versiune şi după Cronica moldo-polonă). 


Lucrările de construcţie au durat patru ani, timp în care această măreaţă operă a fost dusă la bun sfârşit de arhitectul grec Teodor, ajutat de meşterii zidari, pietrari, zugravi şi argintari veniţi din Transilvania.
      Ion Neculce scria în O samă de cuvinte: "şi aşa au făcut mânăstirea de frumoasă tot cu aur poleită; zugrăveala mai mult aur dacât zugrăveală şi pre dinlăuntru şi pre dinafară şi acoperită cu plumb. Şi dzicu călugării să fi fost făcută şi sfeşnicele cele mari şi cele mici şi policandru şi hora tot prisne de argint".
      Sfinţirea mănăstirii s-a făcut la 3 septembrie 1470, după victoria asupra tătarilor la Lipinţi, slujba fiind săvârşită de un sobor de 64 de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu mitropolitul Teoctist, episcopul Tarasie al Romanului, egumenii mănăstirilor, după cum relatează Letopiseţul de la Putna şi cel al lui Grigore Ureche.








Mănăstirea Putna şi-a cinstit ocrotitorul


Mănăstirea Putna din judeţul Suceava şi-a cinstit sâmbătă, pentru prima dată de la instituirea celui de-al doilea hram, unul dintre ocrotitori. 

Aşezarea monahală în care se află mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare a îmbrăcat straie de sărbătoare, la care au participat mii de credincioşi din ţară şi străinătate. Sfânta Liturghie a fost oficiată de doi ierarhi ai Bisericii noastre, înconjuraţi de un sobor de 68 de preoţi.




Biserica Mănăstirii Putna, cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare", a adunat la hramul din acest an credincioşii din Bucovina românească şi cea ucraineană. Oamenii au venit să-l laude pe slăvitul Voievod Ştefan, pe cel care nu a avut odihnă întru apărarea ţării şi a credinţei strămoşeşti. Vineri seara a fost săvârşită Privegherea în cinstea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, iar sâmbătă dimineaţă, după slujba Acatistului, care s-a oficiat de un sobor de preoţi în faţa mormântului Sfântului Voievod Ştefan, şi a Ceasurilor, a urmat Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaş. "Au participat mii de pelerini, care şi-au plecat mai întâi genunchii în faţa mormântului Sfântului Voievod Ştefan. Chiar dacă Dumnezeu a binecuvântat această zi cu o ploaie răcoroasă, oamenii au stat cu frică de Dumnezeu în curtea străvechii aşezări monahale, ascultând slujba, alături de clericii adunaţi", a declarat arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu