Hram Man. Neamt








Mii de credincioşi au participat la slujbele Aghezmei, a Sfintei Liturghii şi a Parastasului pentru eroi, oficiate la 28 mai, la Mănăstirea Neamţ de cinci ierarhi ai Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Mănăstirea Neamţ este una dintre cele mai cunoscute aşezări monahale din ţară, Biserica „Înălţarea Domnului“ din incinta mănăstirii fiind loc de rugăciune pentru pelerini din toată lumea.

Programul liturgic de la Mănăstirea Neamţ a început   cu slujba Privegherii. După tradiţie, la Neamţ, slujbele de hram au loc afară, lângă biserica mare, „Înălţarea Domnului“, pe un podium special amenajat, împodobit cu flori şi crengi de brad. O altă tradiţie, din timpul Sfântului voievod Ştefan cel Mare, este ca, la sărbătoarea marii lavre nemţene, să slujească Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Oamenii care au venit la sărbătoarea Mănăstirii Neamţ cu o zi înainte au participat la slujba Privegherii, oficiată în acest an de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor, şi a unui sobor impresionat de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor prezenţi la această slujbă, IPS Pimen a vorbit despre necesitatea apropierii omului de Dumnezeu prin Spovedanie, prin rugăciune, prin participarea la sfintele slujbe şi prin dragostea faţă de aproapele.

Peste 5.000 de credincioşi din toată ţara s-au rugat ieri-dimineaţă alături de IPS Teofan, IPS Pimen, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, şi de PS Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Huşilor, în cadrul slujbei Aghezmei, oficiată la aghiazmatarul Mănăstirii Neamţ. PS Corneliu Bârlădeanul a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat legătura între sfinţirea apei şi praznicul Înălţării Domnului de la Mănăstirea Neamţ. „La despărţirea dintre Mântuitorul Hristos şi Sfinţii Apostoli a fost o mare bucurie, bucuria binecuvântării pe care Hristos, Cel ce Se înălţa, ne-a lăsat-o. Din binecuvântarea Sa trăieşte şi există Biserica astăzi. Prin binecuvântarea Lui noi primim sfinţenia, harul şi puterea prin care ni se iartă păcatele. Prin binecuvântarea Lui se sfinţeşte apa aceasta“, a explicat Arhiereul-Vicar al Episcopiei Huşilor.

A urmat procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului către incinta mănăstirii, timp în care credincioşii care au asistat la această slujbă au fost stropiţi cu agheazmă. Sfânta Liturghie a fost săvârşită într-un cadru solemn de cinci ierarhi din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, înconjuraţi de un sobor de 30 de preoţi şi diaconi, atât din Arhiepiscopia Iaşilor cât şi din Arhiepiscopia Bucureştilor. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, dirijat de pr. prof. Viorel Laiu. Predica din cadrul slujbei arhiereşti a fost ţinută de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a vorbit despre semnificaţia sărbătorii de ieri. „Creştinul este chemat în această zi să fie martor al Înălţării lui Hristos de pe pământ la cer, martor şi participant la propria înălţare de pe pământ la cer. Dumnezeu ne cere să fim martori ai Bisericii lui Hristos, conştienţi fiind că facem parte din Biserica universală, din Biserica sobornicească a Mântuitorului Iisus. În această zi a Înălţării Domnului, Biserica ne cere să avem curajul să ne ridicăm de pe pământ spre seninul cerului. Momentul Înălţării lui Hristos de pe pământ la cer trebuie să se continue în viaţa noastră prin pocăinţă, Spovedanie, Sfânta Liturghie, prin naşterea de prunci în familie şi prin iubirea aproapelui“, a reliefat IPS Teofan. La final, un cor de copii şi un cor mixt din Vânători - Neamţ au intonat cântece patriotice, după care a fost oficiată slujba Parastasului pentru eroii neamului românesc, dar şi pentru ctitorii Mănăstirii Neamţ.

„M-am rugat să rămânem credincioşi şi cu frică de Dumnezeu“




Sursa: http://www.basilica.ro/ro/stiri/hramul_manastirii_neamt.html



Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt - Lidianca





Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamteste una dintre cele mai vechi si frumoase icoane din tara, renumita ca facatoare-de-minuni. Istoria acestei icoane ne-a fost insemnata in scris de catre "staretul Neonil", in anul 1839.
Cea mai veche si mai valoroasa, nu doar dintre icoanele facatoare de minuni din Moldova, ci din Romania, este considerata Maica Domnului "Lidianca", de la Manastirea Neamt. Aceasta icoana este cunoscuta cu numele de Lidianca pentru ca ar fi o copie dupa o icoana a Maicii Domnului din Lida si pentru ca are chipul Sfantului Gheorghe, originar din Lida.












Sursa: http://www.crestinortodox.ro/icoane-facatoare-minuni/icoana-maicii-domnului-la-manastirea-neamt-lidianca-119748.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu